niedziela

SEZON NA TRUSKAWKI

Ciasto z truskawkami
Proste i smaczne ciasto z truskawkami


Składniki:


masło, 6 łyżek
mąka, 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia, 1 1/2 łyżeczki
sól, 1/2 łyżeczki
cukier, 1 szklanka
jajko, 1
jogurt naturalny lub maślanka, 1/2 szklanki
ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
truskawki, ok. 300 g


Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy dodając proszek do pieczenia oraz sól. Do oddzielnej miseczki przekładamy masło, cukier i ucieramy ręcznie lub mikserem na puszystą masę ok. 3 minut. Następnie dodajemy jajko, jogurt i wanilię, mieszamy. Gdy masa jest już połączona dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr. ok. 26 cm wcześniej wysmarowaną masłem i lekko oproszoną cukrem. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, następnie kroimy na ćwiartki lub połówki. Wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok. 50 min. do zarumienienia skórki ciasta. Podajemy ostudzone, ja niestety nie poczekałam i ciężko mi się je kroiło.  


Źródło: http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/ciasto-z-truskawkami,54207


Warstwowy deser truskawkowy


Składniki:


kasza manna, 1 szklanka
mleko, 3 1/2 szklanki
cukier waniliowy, 1
cukier, 1/2 szklanki
truskawki, 2 szklanki
rozdrobnione ciastka np. maślane, 1 szlanka


Przygotowanie:


Do gotującego mleka wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 10 min do zgęstnienia, studzimy. Truskawki i ciastka miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Do pucharków wlewamy kaszę, następnie dodajemy ciastka, truskawki, ciastka, kaszę i ponownie truskawki, kończymy na ciastkach. Podajemy zaraz po przygotowaniu.


 Deser warstwowy - przepis
Źródło: http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/deser-warstwowy-przepis,54276




Chłodnik truskawkowy z imbirem


Składniki:


300 g dojrzałych i soczystych truskawek1/4 szklanki wody2 łyżki soku z cytryny2 łyżki miodu1/2 - 1 łyżeczka drobno startego imbiru


Przygotowanie:


Truskawki opłukać i oderwać szypułki, pokroić na mniejsze kawałeczki i włożyć do garnka. Dodać wodę, sok z cytryny, miód, imbir. Zagotować a następnie zmiksować, przelać przez sito (przetrzeć wypukłą stroną łyżki), doprawić w razie potrzeby cukrem. Dobrze schłodzić. Podawać w małych miseczkach lub szerokich talerzach z dodatkiem jogurtu lub śmietany, przed podaniem posypać świeżą miętą.


Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/chlodnik_z_truskawkami_imbirem/przepis.html

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz